top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJulia Quist

'De Kathedraal'


Na een avond vol optredens, goede muziek, en een heel fijn feestje, liep ik de dag erna door de straten van Groningen om wat tijd te doden tot het volgende muzikale evenement zou beginnen. Mijn oog viel op een poster van het Groninger Museum waarop stond dat er een Rodin expositie* plaats vond. Rodin, it does ring a bell! Mijn kunstgeschiedenislessen zijn toch ergens goed voor geweest. De Denker en De Kus zijn de eerste beeldhouwwerken die mij te binnen schieten. Zal ik of toch maar niet? Museumbezoek staat over het algemeen niet bovenaan mijn wish list van ‘dingen te doen’. Maar…waarom eigenlijk ook niet; eens kijken wat hij nog meer heeft gemaakt. Eenmaal binnen weet ik bij het zien van het allereerste werk, dat het geen toeval is dat ik hier naar toe ben gegaan. Een essentieel thema in zijn kunst is namelijk de Hand! Een fascinatie die ik deel met deze meester.

Hij maakte vele studies van handen waarin hij ze dreigend, smekend of strelend maakte. Rodin veranderde opzettelijk de schaal van zijn beelden om een bepaalde expressie te accentueren. Hij laat de kracht van de hand zien. Handen zijn scheppende, brekende, helende, liefkozende instrumenten.

En dan staat daar ‘De Kathedraal’. Een beeld van 2 rechter handen die elkaar net niet aanraken, waardoor een leegte tussen de handen ontstaat. Ik hoor mensen bij het beeld praten over hoe de leegte tussen de handen voor de dood en het lot zou staan. Een wat donkere benadering voor iets waar zoveel spanning en energie van af spat.

Voor mij is het een elegante dans van de handen van 2 individuen, waarbij je voelt dat de aanraking onvermijdelijk is en enkel nog gescheiden wordt door een ogenschijnlijk lege ruimte ertussen.

Wat een energie! Deze handen spreken. Ze vertellen een verhaal en er zijn geen handlijnen voor nodig om dit te lezen.

Ik realiseer me dat een niet voor de hand liggende keus voor mij (om dus wel naar de expositie gaan) een verrassend mooie ervaring oplevert en neem me voor om dit jaar meer van dit soort keuzes te maken. Surprise me!

Liefs, Julia

* De ‘Rodin – Genius at Work’ expositie in het Groninger Museum loopt nog t/m 30 april 2017.


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page