top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJulia Quist

SELF CARE & schuldgevoel

Misschien is het selectieve waarneming, of is het te ‘danken’ aan de algoritmes en de cookies op het web, maar ik kan facebook, instagram of nieuwste glossy niet openen of ik word overladen met de term self-care. Self-care is big business!

Self-care is letterlijk vertaald zelfzorg. Zelfzorg staat voor het bewust zorgen voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Het gaat om de balans vinden tussen je dagelijkse verplichtingen en tijd nemen voor datgene dat jou voedt in de breedste zin van het woord. Waar raak je door geïnspireerd, waar heb je behoefte aan, van wie of wat krijg jij energie?

Mijn eigen ervaring is dat je eerst de BEWUSTWORDING nodig hebt om er uberhaupt mee aan de slag te gaan. Een jaar of 6 geleden kwam bij mij het kantelpunt. Ik zorgde voor alles en iedereen en kwam niet eens toe aan het knippen van mijn eigen nagels. Dat was best confronterend, want het knippen van je eigen nagels is best een basis dingetje zeg maar.

Na de bewustwording kwam de TOEPASSING. Heel langzaam lukte het me om ‘self-care’ te integreren. Ik neem de tijd om naar yoga te gaan, claim meer ‘eigen tijd’, zeg wat makkelijk JA tegen mezelf en delegeer wat makkelijker, zodat ik niet alle verantwoordelijkheid meer op me neem maar dit ook ben gaan delen. Oh ja, en ik kan nu heel bewust een moment pakken om mijn nagels te verzorgen en zie het niet meer als een noodzakelijk kwaad.

Maar nu wordt ie pas echt interessant, want nu kom ik aan bij het diepere stuk, namelijk het stuk van SCHULDGEVOEL. Want stiekem merk ik toch dat ik alleen JA kan zeggen tegen mezelf als ik de keus kan verdedigen. Als ik het niet kan verdedigen dan gun ik het mezelf toch niet zo makkelijk als ik zelf denk. Wooha; heerlijke eyeopener! Wel eentje die ik niet zomaar transformeer, want het is wel een diep ingesleten patroon. Maar wel een hele leuke uitdaging die ik graag met beide handen aanpak.

De oorzaak van mijn self-care overpeinzingen is dat ik een reis heb geboekt: alleen. Zonder man of gezin, zonder een vriendin, zonder mijn moeder op reis. Helemaal alleen naar mijn happy place, waar de zon schijnt, waar ik me thuis voel bij lieve mensen en waar ik na een paar dagen voor 95% uit hummus besta.

Wat gebeurde er: na het boeken van het ticket merkte ik dat ik allemaal redenen bedacht waarom ik de reis had geboekt. Ik moest het gaan verantwoorden van mezelf. Het moest nuttig gemaakt worden. “Ik kan er handlezen” bijvoorbeeld. Ik wil het kunnen uitleggen aan mijn kinderen waarom mamma een week op reis gaat. BAM! Hallo schuldgevoel, jij ook hier?! Het stemmetje in mijn hoofd zegt: dat kun je toch niet maken, ontloop jij je verantwoordelijkheid?! Geen fijn gevoel, wel een mooi inzicht!

Want zo merkte ik dat self-care pas werkelijke self-care is, als het vrij is van dat schuldgevoel. Dat je de ‘ja maar’ of de ‘omdat’ los mag laten. En dat je gewoon voor 100% mag zeggen: mijn ziel heeft dit nodig PUNT.

┊┊┊┊ ┊┊┊✧ ┊┊✦ ┊✧ ✦ . . · “Take time to do what makes your soul happy.”


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page